11 жени са загубили живота си след домашно насилие от началото на

...
11 жени са загубили живота си след домашно насилие от началото на
Коментари Харесай

Само за три месеца: 11 жени са загубили живота си след домашно насилие

11 дами са изгубили живота си след домашно насилие от началото на годината – единствено за три месеца. А 2700 са потърсили помощ от „ Асоциация Анимус “.

„ Няколко пъти директни закани, че ще ми размаже главата, че ще ме нареже на части “. Заплахите тази жена получава от мъжа си, даже след ограничаващата заповед и извеждането от вкъщи им.

Срещу насилника има 3 досъдебни производства – за нарушение на ограничаващата заповед, за гонене на нея и околните ѝ, и за опасност за ликвидиране.

Юристи съветват жертвите да алармират на тел. 112 за всяко нарушаване на заповедта за незабавна отбрана. И сигнализират, че са нужни незабавни промени в закона.

„ Т. нар. принуждение в интимна връзка, то третира единствено тези, които живеят на фамилни начала или са в брачен връзки или живеят в общо домакинство. Ако са интимни сътрудници не споделят общо домакинство, на процедура законът не може да ги отбрани “, изяснява за bTV Гергана Куцева от Българския фонд за дамите.

Такъв е и казусът и на Кристина, убита предходната седмица.

Преди месец Бюрото за правна помощ, Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването подписаха меморандум в отбрана на жертвите от домашно принуждение. Според него полицията би трябвало да осведоми и да спомага на всяка потърпевшата жена по какъв начин да употребява безвъзмездна правна помощ.

Във всеки открит случай на разположение, потърпевшо от домашно принуждение, органите на Министерство на вътрешните работи да го осведомят за опцията да употребява безвъзмездна правна помощ и да му спомагат за свързване с адвокатския съвет в съответното обитаемо място.

11 адвокатски съвета обезпечават бранител, който отива при жертвата – в районното, болничното заведение или спешния център.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР